NL | FR Brussels Chess Club NL | FRWelkom op de website van de Brussels Chess Club


Nieuws
 • Hierbij alle info aangaande de negende editie van ons lang verwachte Open zomertoernooi voor de eerste keer in Het Huys, ons nieuwe lokaal. (meer weten)

 • De nieuwe elektronische, Franstalige PionF is er dankzij het fantastische werk van Etienne Cornil (140 bladzijden!) (meer wetenverhullen)

  Onze club wordt voorgesteld op p. 68 en Philippe Jassem is de behoeder van een nieuwe scheidsrechterlijke rubriek - "Un arbitre vous repond". Daar vind je de antwoorden op de vragen van het C-examen voor scheidrechter (van p. 96 tot 121).

  Je vindt het tijdschrift door te klikken op "Administration - Pion f" van de FEFB site: https://www.fefb.be/images/Pionf/PIONF182.pdf

  Of via Google Drive [PionF 182].

  Zoals de nieuwe voorzitter van de FEFB zegt "veel terugkerend leesplezier".

  Veel leesgenot!


 • Na de lezing raakte de voorraad boeken snel uitverkocht maar toch is het nog mogelijk om het boek "A World of Chess" (verzending verzekerd) aan te schaffen met een opdracht van beide auteurs ... ga hiervoor naar deze speciale site.

 • De lezing van Jean-Louis Cazeaux - die we niet genoeg kunnen danken voor zijn komst helemaal uit Toulouse - ging door op 24 juni 2019 voor meer dan dertig belangstellenden. Het was een fascinerend gebeuren voor wie er bij was. (meer wetenverhullen)

  Cazeaux is een expert die zich weliswaar amateur noemt maar zijn twee boeken die we ter plekke konden kopen, vertegenwoordigen niet minder dan 12 (twaalf!) jaar onderzoek en contacten met het kruim van de historiografen over dit onderwerp. Niet slecht voor een luchtvaartingenieur. Hij hield het publiek gedurende drie uur in de ban gevolgd door een signeersessie en informele gesprekken. Tijdens de vragenronde maakten we kennis met een andere gedreven amateur in de persoon van Frank Hofmeister...

  Chaturanga, shatrang, shatar, ouk en matrouk, xiangqi en shôgi (de variant chu en niet dai uiteraard) om maar te zwijgen van nard hebben geen geheimen meer voor ons. Overigens heeft de "Brussels Allgames Club" (BAC) besloten na de zomer haar activiteiten uit te breiden.

  We leerden ook dat er tijden waren waarin spelers bij nakend verlies, bereid waren om hun vingers af te snijden... We denken eraan ons Toernooireglement in deze zin aan te passen, mocht dit nodig blijken...

  Dank aan iedereen en vooral aan Jean-Louis!

  Piet Van de Craen, Voorzitter.


 • Jaarlijkse Algemene Vergadering Brussels Chess Club 2018-2019: verslag

 • Op maandag 24 juni 's ochtends, onder het waakzaam oog van hun leraren Nederlands, speelden 21 jongeren van de basisscholen l'Ecole du Longchamp en Sint-Jan Berchmans een blitz schaaktoernooi. (meer wetenverhullen)

  Scheidsrechter van dienst was Philippe Jassem, jongerentrainer François Haulotte organisator, en onze voorzitter, Piet van de Craen, leverde hand- en spandiensten.

  Het was een sympathiek, tweetalig evenement dat fel werd betwist en waar talent boven kwam en/of werd bevestigd.

  Voor ons ook de gelegenheid om enkele karakteristieke aspecten eigen aan jongerenschaak op theoretisch en reglementair vlak te beschouwen:

  1. Dame + Koning leidt noodzakelijkerwijs tot pat
  2. Toren + Loper + Koning (alsook elke andere combinatie tegen de Koning) leidt noodzakelijkerwijs tot pat maar het duurt langer.
  3. Als de jonge speler matteert, deelt hij het resultaat mee aan de scheidsrechter - die meer uitleg vraagt want soms luidt het "ik heb mpat of pmat gezet"
  4. Als de jongster zijn Koning schaak staat, is het de gewoonte om eerst alle mogelijke zetten die ook schaak of niet-reglementair zijn uit te proberen alvorens de goede zet te doen begeleid door een sceptische gelaatsuitdrukking.

  Iedereen had recht op een medaille en de allerbesten kregen ook een T-shirt van de club.

  Iedereen doorstond goed de hitte en dronk veel water aanbevolen door de begeleiders.

  Kortom, een perfecte ochtend!

  Proficiat aan iedereen!

  De uitslagen van het toernooi zijn hier beschikbaar !


 • Stellingname van de Brussels Chess Club aangaande de Brusselse schaakfederatie BHSF (Brussel Hoofdstad Schaakfederatie) (meer wetenverhullen)

  Deze beslissing werd unaniem genomen op haar jaarlijkse Algemene Vergadering van 22 juni 2019

  Een buitengewone Algemene Vergadering wordt voorzien iets voor de AV van de KBSB van 9 novembre 2019 - die over het onderwerp zal beslissen - aangaande onze finale houding aangaande de BHSF, d.w.z de erkenning en de prerogatieven na analyse van de situatie op dat moment.

  Niettemin werd vanaf nu beslist dat:

  1. de onmogelijkheid voor onze leden om niet hun individele keuze te uiten aangaande hun toetreding tot hetzij de Franstalige (FEFB) hetzij de Nederlandstalige (VSF) hetzij de Brusselse federatie (indien de BHSF wordt erkend), is voor ons een rode lijn die niet kan worden overschreden, m.a.w. een breekpunt voor de Brussels Chess Club.

  2. Wij onthouden ons van elke inmenging, direct of indirect, aangaande het functioneren van de BHSF, met name wat betreft subsidies en we blijven tot nader order verbonden met de op communautaire leest geschoeide huidige federaties, namelijk de FEFB en de VSF.

  Piet Van de Craen, Voorzitter.


 • Op vrijdag 17 mei gaf GM Michael Marin (2531), schrijver van menig openingsboek, met name over het Engels, een simultaanvoorstelling te Brussel op 25 borden georganiseerd door Europchess. (meer wetenverhullen)

  Dit gebeurde in het teken van het Roemeense voorzitterschap van de Europese Unie.

  Aan de simultaanvoorstelling ging een interessante maar moeilijke lezing vooraf over varianten in sommige partijen van Rubenstein.

  De grootmeester was vergezeld van zijn vrouw, een kunstschilderes, die tegelijkertijd ook een staaltje van haar kunnen ten beste gaf (zie foto).

  De Brussels Chess Club werd vertegenwoordigd door haar voorzitter Piet Van de Craen en erevoorzitter, Philippe Jassem die moedig de strijd aanging (zie verder).

  Proficiat Europchess en met name de organisator, Frank Hofmeister.

  PS. Kijk naar de volgende spectaculaire partij, althans volgens Frank, met dameoffer!

  Marin,Mihail (2531) - Jassem,Philippe (1651) [A03]
  Simultaanpartij, 17.05.2019
 • Het eerste dateert van maart 2016. Dat van 6 mei was het 133ste! Bekijk het in de rubriek "Het wekelijkse schaakprobleem".

 • Op zondag 5 mei nam de Brussels Chess Club deel aan 'Stadskriebels' een sportdag georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). (meer wetenverhullen)

  Onze jeugdtrainer, François Haulotte, had enkele van onze veelbelovende jonge spelers uitgenodigd om te laten zien wat schaken is. Ondanks kwakkelweer kunnen we toch van een succes spreken.