NL | FR Brussels Chess Club NL | FR

 • Beste leden en beste vrienden,

  Ons vijfde online blitztoernooi trok iets minder belangstellenden: 19 spelers met een 1914 ELO-gemiddelde. Proficiat niettemin aan het podium: Mourad_CEWB, RensenbrinkRobbie en Oliv1983. Zij allen kunnen op een dag hun prijs komen opeisen aan de bar!

  En we zullen doorgaan!

  Ziehier de gegevens van de zesde editie:

  De site: Lichess ( https://lichess.org/)

  Voor wie dit nooit heeft gedaan, het inschrijven en het gebruik zijn echt kinderspel. Alles wat je moet weten, staat haarfijn uitgelegd.

  • Naam: BrusselsLockdownBlitz5
  • Plaats: https://lichess.org/tournament/ufgGQac4
  • Wachtwoord: HetHuysOnLine
  • Datum: maandag 25 mei 2020
  • Start: 20u
  • Duur: 2u
  • Speeltempo: 5 min +3 sec (Fischerincrement, de enig mogelijke keuze op deze site)
  • Optie "berserk" gedesactiveerd

  De eerste drie hebben recht op een heerlijke Pastéis de Nata de la pastelaria Garcia (een klassieker bij Brussels) ter gelegenheid van de – zonder twijfel – aanstaande opening van de club en de bar (het een gaat uiteraard niet zonder het andere, zoveel is duidelijk).

  Met vriendelijke groet en tot maandag,

  Piet Van de Craen
  Voorzitter


 • De Hard Roch,

  Eeen nieuwe discipline werd door de BCC ontworpen: na de beroemde chessboxing uit het stripverhaal van Enki Bilal in het album 'Froid Equateur in 1992, stellen we chessrocking voor dat we Hard Roch' doopten.

  De regels zijn eenvoudig: een blitz, gevolgd een gitaarriff (begeleid door bas en drums) enzoverder... het programma AC/DC kent Great White of Black Sabbath aan de spelers toe.

  Vanaf maandag: te koop een leren jekker met het logo van de club in de vorm van een doodshoofd.


 • Hier een uitgebreid verslag, de resultaten en foto's van de simultaanvoorstelling van Peter Leko van zaterdag 28 september 2019 (meer zien).

 • Hier enkele partijen becommentarieerd door de spelers zelf van de simultaanvoorstelling van Peter Leko van zaterdag 28 september 2019 (meer zien).

 • Het tweede elektronische nummer van Pion F verzorgd door Etienne Cormil is al even spectaculair als het eerste.

  De rubriek 'Un arbitre vous répond' (p. 203) - van je weet wel wie - behoudt zijn planetair belang.

  Het tijdschrift is te vinden onder de rubriek 'Administartion - Pion F' van de site FEFB: https://www.fefb.be/images/Pionf/PIONF183.pdf

  En ook toegankelijk via Google Drive [PionF 183].

  Verplichte lectuur en maandag mogelijkexamen.


 • De schoonheidsprijs 2018-2019 werd gewonnen door Philippe Lombart en Christian Thierens ! (meer weten)

 • Proficiat Stéphane Tannemaat (Clubkampioen) en Davy Grobli-Casimir (kampioen < 1750) van de Brussels Chess Club (meer weten)

 • Hierbij alle informatie over ons Open Maandagtoernooi van het nieuwe seizoen dat, zoals al onze toernooien, FIDE gehomologeerd is. (meer weten)

 • BLITZ TOERNOOIEN en SIMULTAAN van PETER LEKO op de SCHUMAN Rotonde

  Dit alles gebeurt in een speciaal daarvoor opgerichte tent op de Esplanade aan de Wetstraat als onderdeel van de Europese Sportweek.

  Twee Open Blitz Toernooien van elk 7 ronden, 10 minuten per ronde per speler (om 11 uur). Een simultaan van PETER LEKO tegen 30 spelers (om 15u).(meer weten)


 • De nieuwe elektronische, Franstalige PionF is er dankzij het fantastische werk van Etienne Cornil (140 bladzijden!) (meer wetenverhullen)

  Onze club wordt voorgesteld op p. 68 en Philippe Jassem is de behoeder van een nieuwe scheidsrechterlijke rubriek - "Un arbitre vous repond". Daar vind je de antwoorden op de vragen van het C-examen voor scheidrechter (van p. 96 tot 121).

  Je vindt het tijdschrift door te klikken op "Administration - Pion f" van de FEFB site: https://www.fefb.be/images/Pionf/PIONF182.pdf

  Of via Google Drive [PionF 182].

  Zoals de nieuwe voorzitter van de FEFB zegt "veel terugkerend leesplezier".

  Veel leesgenot!


 • Na de lezing raakte de voorraad boeken snel uitverkocht maar toch is het nog mogelijk om het boek "A World of Chess" (verzending verzekerd) aan te schaffen met een opdracht van beide auteurs ... ga hiervoor naar deze speciale site.

 • De lezing van Jean-Louis Cazeaux - die we niet genoeg kunnen danken voor zijn komst helemaal uit Toulouse - ging door op 24 juni 2019 voor meer dan dertig belangstellenden. Het was een fascinerend gebeuren voor wie er bij was. (meer wetenverhullen)

  Cazeaux is een expert die zich weliswaar amateur noemt maar zijn twee boeken die we ter plekke konden kopen, vertegenwoordigen niet minder dan 12 (twaalf!) jaar onderzoek en contacten met het kruim van de historiografen over dit onderwerp. Niet slecht voor een luchtvaartingenieur. Hij hield het publiek gedurende drie uur in de ban gevolgd door een signeersessie en informele gesprekken. Tijdens de vragenronde maakten we kennis met een andere gedreven amateur in de persoon van Frank Hofmeister...

  Chaturanga, shatrang, shatar, ouk en matrouk, xiangqi en shôgi (de variant chu en niet dai uiteraard) om maar te zwijgen van nard hebben geen geheimen meer voor ons. Overigens heeft de "Brussels Allgames Club" (BAC) besloten na de zomer haar activiteiten uit te breiden.

  We leerden ook dat er tijden waren waarin spelers bij nakend verlies, bereid waren om hun vingers af te snijden... We denken eraan ons Toernooireglement in deze zin aan te passen, mocht dit nodig blijken...

  Dank aan iedereen en vooral aan Jean-Louis!

  Piet Van de Craen, Voorzitter.


 • Jaarlijkse Algemene Vergadering Brussels Chess Club 2018-2019: verslag

 • Op maandag 24 juni 's ochtends, onder het waakzaam oog van hun leraren Nederlands, speelden 21 jongeren van de basisscholen l'Ecole du Longchamp en Sint-Jan Berchmans een blitz schaaktoernooi. (meer wetenverhullen)

  Scheidsrechter van dienst was Philippe Jassem, jongerentrainer François Haulotte organisator, en onze voorzitter, Piet van de Craen, leverde hand- en spandiensten.

  Het was een sympathiek, tweetalig evenement dat fel werd betwist en waar talent boven kwam en/of werd bevestigd.

  Voor ons ook de gelegenheid om enkele karakteristieke aspecten eigen aan jongerenschaak op theoretisch en reglementair vlak te beschouwen:

  1. Dame + Koning leidt noodzakelijkerwijs tot pat
  2. Toren + Loper + Koning (alsook elke andere combinatie tegen de Koning) leidt noodzakelijkerwijs tot pat maar het duurt langer.
  3. Als de jonge speler matteert, deelt hij het resultaat mee aan de scheidsrechter - die meer uitleg vraagt want soms luidt het "ik heb mpat of pmat gezet"
  4. Als de jongster zijn Koning schaak staat, is het de gewoonte om eerst alle mogelijke zetten die ook schaak of niet-reglementair zijn uit te proberen alvorens de goede zet te doen begeleid door een sceptische gelaatsuitdrukking.

  Iedereen had recht op een medaille en de allerbesten kregen ook een T-shirt van de club.

  Iedereen doorstond goed de hitte en dronk veel water aanbevolen door de begeleiders.

  Kortom, een perfecte ochtend!

  Proficiat aan iedereen!

  De uitslagen van het toernooi zijn hier beschikbaar !


 • Stellingname van de Brussels Chess Club aangaande de Brusselse schaakfederatie BHSF (Brussel Hoofdstad Schaakfederatie) (meer wetenverhullen)

  Deze beslissing werd unaniem genomen op haar jaarlijkse Algemene Vergadering van 22 juni 2019

  Een buitengewone Algemene Vergadering wordt voorzien iets voor de AV van de KBSB van 9 novembre 2019 - die over het onderwerp zal beslissen - aangaande onze finale houding aangaande de BHSF, d.w.z de erkenning en de prerogatieven na analyse van de situatie op dat moment.

  Niettemin werd vanaf nu beslist dat:

  1. de onmogelijkheid voor onze leden om niet hun individele keuze te uiten aangaande hun toetreding tot hetzij de Franstalige (FEFB) hetzij de Nederlandstalige (VSF) hetzij de Brusselse federatie (indien de BHSF wordt erkend), is voor ons een rode lijn die niet kan worden overschreden, m.a.w. een breekpunt voor de Brussels Chess Club.

  2. Wij onthouden ons van elke inmenging, direct of indirect, aangaande het functioneren van de BHSF, met name wat betreft subsidies en we blijven tot nader order verbonden met de op communautaire leest geschoeide huidige federaties, namelijk de FEFB en de VSF.

  Piet Van de Craen, Voorzitter.


 • Op vrijdag 17 mei gaf GM Michael Marin (2531), schrijver van menig openingsboek, met name over het Engels, een simultaanvoorstelling te Brussel op 25 borden georganiseerd door Europchess. (meer wetenverhullen)

  Dit gebeurde in het teken van het Roemeense voorzitterschap van de Europese Unie.

  Aan de simultaanvoorstelling ging een interessante maar moeilijke lezing vooraf over varianten in sommige partijen van Rubenstein.

  De grootmeester was vergezeld van zijn vrouw, een kunstschilderes, die tegelijkertijd ook een staaltje van haar kunnen ten beste gaf (zie foto).

  De Brussels Chess Club werd vertegenwoordigd door haar voorzitter Piet Van de Craen en erevoorzitter, Philippe Jassem die moedig de strijd aanging (zie verder).

  Proficiat Europchess en met name de organisator, Frank Hofmeister.

  PS. Kijk naar de volgende spectaculaire partij, althans volgens Frank, met dameoffer!

  Marin,Mihail (2531) - Jassem,Philippe (1651) [A03]
  Simultaanpartij, 17.05.2019
 • Het eerste dateert van maart 2016. Dat van 6 mei was het 133ste! Bekijk het in de rubriek "Het wekelijkse schaakprobleem".

 • Op zondag 5 mei nam de Brussels Chess Club deel aan 'Stadskriebels' een sportdag georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). (meer wetenverhullen)

  Onze jeugdtrainer, François Haulotte, had enkele van onze veelbelovende jonge spelers uitgenodigd om te laten zien wat schaken is. Ondanks kwakkelweer kunnen we toch van een succes spreken.


 • Hierbij alle info aangaande de negende editie van ons lang verwachte Open zomertoernooi voor de eerste keer in Het Huys, ons nieuwe lokaal. (meer weten)

 • De BCC knoopt aan met een traditie. Op zaterdag 22 juni om 19u wordt u en uw gezin uitgenodigd op de jaarlijkse barbecue van de club in het Elzenhof. Dit is gratis voor de leden en de leden van The Belgian en hun gezin, anderen betalen 10€. Dit wordt voorafgegaan door de jaarlijkse Algemene Vergadering die om 16u begint (meer weten).

 • De info bladen in het gedeelte 'Scheidsrechter' werden geactualiseerd en aangepast. (Meer zien)

 • 24/06/19 : "De Odyssee van het schaakspel, 1500 jaar geschiedenis van de koning van de spellen" door Jean-Louis Cazaux. (meer wetenverhullen)

  Onthoud alvast deze datum maandag 24 juni 2019 om 20 uur!

  Alvorens met vakantie te gaan, organiseert de Brussels Chess Club voor de eerste keer een rijk geïllustreerde lezing over de geschiedenis van het nobele spel dat ons zo nauw aan het hart ligt!

  "De Odyssee van het schaakspel, 1500 jaar geschiedenis van de koning van de spellen" door Jean-Louis Cazaux.

  Meer weten in 'Volgend evenement'.


 • Brussels Chess Club organiseert haar traditionele OPEN FIDE LENTETOERNOOI. (meer info: hier)

 • Brussels Chess Club organiseert haar traditionele GESLOTEN FIDE LENTETOERNOOI. (meer info: hier)

 • De elektronische schaakborden hebben alle een sponsor gevonden! (meer wetenverhullen)

  DE CLUB BEDANKT VAN HARTE DE GULLE SCHENKERS!

  De dame en heren
  Alain Defays,
  Michel Dumoulin,
  Oleg Iolis,
  Philippe Jassem,
  Willy Kemele,
  Pierre Kolp en zijn echtgenote
  en Pierre Lemmens

  Elk gesponsord bord draagt nu een inscriptie op naam.  Voor de Brussels Chess Club,
  Piet Van de Craen


 • 14/03/19 : Expositie Cost (meer wetenverhullen)

  Hij is aan zet.

  Je kent hem als schaker en je kan hem nu als cartoonist bewonderen.

  Je weet wie Constantin Sunnerberg is, je gaat Cost leren kennen..

  Bewonderd door collega’s…

  Je wordt uitgenodigd op de vernissage van zijn expositie op donderdag 14 maart om 19u. In geval je er helaas niet bij kan zijn, de tentoonstelling loopt van maandag tot vrijdag en dit tot 31 maart van 9u tot 18u.

  In de Seed Factory / Het Huis van het Beeld / La Maison de l’Image, Vrijwilligerslaan 19 te 1160 Oudergem.

  Geen stukoffers noodzakelijk bijgaande poster maakt alles duidelijk…


 • De Brussels Chess Club ging in op een verzoek van de Sint-Paulus Basisschool te Ukkel om een simultaanvoorstelling op 14 borden te organiseren. (meer wetenverhullen)

  Op vrijdag 25 januari 2019 ging de Brussels Chess Club in op een verzoek van de Sint-Paulus Basisschool te Ukkel om een simultaanvoorstelling op 14 borden te organiseren. François Haulotte kweet zich van de taak. De enthousiaste kinderen begeesterd door hun gepassioneerde schaakleraar Ludovic Dusollier, maten hun krachten met François en één leerlinge - mits enige hulp:-) - wist remise uit de brand te slepen!

  De partijen konden live worden gevolgd via YouTube: hier .

  Proficiat aan de school, de schaakleraar en de moedige leerlingen! Voor herhaling vatbaar, daar was iedereen het over eens!  Scholen die een schaakevenement willen organiseren, kunnen altijd contact opnemen met Piet van de Craen, voorzitter van de Brussels Chess Club via pvdcraen@vub.ac.be of via het nummer 0475320709.


 • "Te koop! Een van onze leden verkoopt de complete uitgaven van twee tijdschriften: Europe-Echecs en het Yearbook van New in Chess (meer weten)".

 • Gedurende twee weken- en terwijl over een difinitieve opslagruimte wordt beslist - kan je de geregistreerde partijen van de eerste zes borden hier bekijken.

 • In de laatste aflevering van het uitstekende magazine van de CREB heeft Etienne Cornil - die deze publikatie in zijn eentje samenstelt - een korte maar lovende nota geschreven over de tweede editie van ons Eddy Mattheys Blitz Toernooi (dat hij verkeerdelijk Memorial noemt). Je kan dit hier downloaden : (meer weten)

 • HET OPEN MAANDAGSE FIDE WINTERTOERNOOI 2019, alle maandagen van 7 januari tot 16 maart 2019 om 19 uur stipt (meer weten)